PERANCANGAN KANTIN SEKOLAH SMKSIS 2014
PENGENALAN
:
Kantin sekolah merupakan satu tempat yang sinonim
dengan murid. Oleh itu, perancangan dibuat sebagai panduan menjadkan kantin
suatu tempat yang menarik, bersih dan ceria bukan sahaja untuk murid malahan
guru, pelawat dan sesiapa sahaja yang berkunjung ke kantin. Selain itu,
perancangan ini bertujuan memastikan murid-murid mempraktik dan mempunyai
disiplin semasa menggunakan kantin. Semua akan merasa selesa dan tenteram
apabila menggunakan kantin.
VISI :
Kantin smksis Cemerlang 2014
MISI :
Melaksanakan agenda Kementeriam Pelajaran Malaysia
bersesuaian dengan peringkat sekolah kepada semua murid bagi menghasilkan
kecemerlangan dalam bidang kurikulum dan kokurikulum untuk membentuk insan yang
berkampuan dalam menghadapi segala cabaran.
OBJEKTIF :
- Mendidik
dan melahirkan murid yang tahu menjaga kebersihan.
- Menjadikan
kantin satu tempat yang bersih, ceria dan menarik.
- Mendidik
murid supaya menjadikan kantin bukan sahaja tempat untuk belajar sendiri
atau berkumpulan.
- Memastikan
kuantiti makanan yang dijual seimbang dengan nilainya.
- Menjaga
kualiti makanan yang dijual.
SASARAN :
- Semua
pelajar SMKSIS
- Penguasaha
kantin
- Guru
dan kakitangan sekolah
- Pelawat
STRATEGI
- Semua
pengguna kantin mendapat makanan yang seimbang dan berkhasiat.
- Menjadikan
kawasan kantin bersih ceria dan selamat.
- Menjadikan
kantin sebagai “ CERIA KANTIAN CERIA PENGETAHUAN”
JANGKA MASA
- Sepanjang
tahun
SENARAI TUGAS JAWATANKUASA KANTIN
1.
Bertanggungjawab dan bekerjasama
dengan JK. Kesihatan dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan kesihatan
dan kantin sekolah.
2.
Bertanggungjawab memastikan
kantin dan kawasan luarnya dalam keadaan bersih, tidak berbau dan sentiasa
diurus. Sistem pembuangan sampah perlu diselia selalu.
3.
Memastikan pihak kantin
menyediakan makanan mengikut menu dan harga mengikut surat perjanjian. Senarai
makanan dan minuman serta harganya hendaklah dipamerkan.
4.
Semua penjual makanan hendaklah
dipastikan telah mendapat suntikan kesihatan dan memakai apron dan menutup
kepala dengan bersih dan kemas mengikut pekeliling Kementerian Kesihatan
apabila menjalankan tugas-tugasnya.
5.
Makanan hendaklah disediakan
dalam keadaan bersih dan segar. Simpanan sayur/ikan/daging di dalam peti sejuk
hendaklah sesuai dan bersih.
6.
Makanan yang hendak dijual,
pastikan ditutup dengan tudung saji/kain maslin atau disimpan dalam bekas yang
bertutup bagi mengelakkkan dihinggapi lalat dan sebagainya.
7.
AJK kantin sekolah patutlah
membaca dan memahami surat perjanjian tawaran kantin agar mereka sedar apa yang
sepatutnya dilakukan oleh pengusaha kantin sekolah.
8.
Memastikan kawasan lantai/meja
kantin/longkang kantin hendaklah dibersihkan dengan sabun sebelum dan sesudah
digunakan.
9.
Boleh menegur pengusaha kantin
jika perlu.
10.
Memastikan pihak pengusaha
kantin berada di premis supaya mudah dihubungi.
11.
Memaklumkan kepada pihak
pengusaha kantin tentang hari-hari persekolahan.
12.
Memastikan makanan yang
disediakan untuk harian mencukupi.
13.
Memastikan murid dan guru
mempunyai tempat duduk yang mencukupi, selamat dan sesuai.
14.
Membuat laporan mingguan dalam
buku/borang laporan kantin.
15.
Menyampaikan laporan bulanan
kepada Guru Besar/Penolong Kanan HEM tentang prestasi kantin.
16.
Mengadakan mesyuarat kantin 3
kali setahun dan perbincangan dari semasa ke semasa.
17.
Memastikan perkhidmatan dan
layanan cepat dan mesra.
JAWATANKUASA
KANTIN SMKSI(1) 2014
JAWATANKUASA
KANTIN SMKSI(1) 2014
Pengerusi : Tn. Hj Ab Halim B Che
Hassan - Pengetua
Timb Pengerusi : Pn. Hjh. Nur Aziemah Nadiah Lua - P.Kanan HEM
Naib Pengerusi I : Pn. Hjh. Masdiyah Bt Jemain -
P.Kanan Pentadbiran
Naib
Pengerusi II : Pn. Hjh. Noor Fariza
Bt Che Daud - P.Kanan KO
Naib
Pengerusi III : En. Che Kamal B
Che Mohamed -
GPK TG.6
Setiausaha
: Pn. Saedah Bt Mohd. Idris
Pen.
Setiausaha : Pn. Wan Roshini Bt
Wan Abdulah
AJK : En. Mohd. Rapi B
Ab Rashid
: Pn. Rosnida Bt Che Haron
:
Pn. Alini Khariati Bt Ramli
:
En. Zawawi B Yusof
: Pn. Noor Aida bt Masoud
Tiada ulasan:
Catat Ulasan